הויכוח על נחיצותן של התערוכות העולמיות ה - אקספו - הנערכות אחת לחמש שנים, בכל פעם במדינה אחרת, הולך שנים רבות אחורנית, אבל נדמה שהארגון האחראי עליהן מתיחס אליו בשוויון נפש.
גם המדינות החברות בארגון, אינן מוכנות להיכנס לויכוח והעובדה היא שמדי כמה שנים הן מתכנסות ומחליטות על האקספו הבא במדינה זו או אחרת.
יש ערך רב לתערוכות העולמיות. פחות אולי למדינות המציגות בו ויותר עבור המדינה המארגנת, כי התקציבים לקיומו באים מהמדינה וזו עומדת על כך שהתשתיות הנבנות כדי לארח תערוכה עולמית, ישארו וישרתו את התושבים לשנים רבות.
בתהליך קבלת ההחלטה, המדינה מסמנת תחילה את הצרכים שלה באזורים מסוימים ואחר כך מציעה את המקום לאירוח האקספו. כך היה בסביליה ב - 1992 כאשר המדינה רצתה לבנות את קו הרכבת המהירה ממדריד לאנדלוסיה. כך היה בפורטוגל ב - 1998 באקספו הקטן, כאשר היה צורך דחוף לבנות גשר נוסף מעל נהר טז'ה, כפתרון לבעיות התחבורה בליסבון וכך היה לאחרונה ב - 2012 ביאוסו שבדרום קוריאה, כאשר המדינה ביקשה לפתח את האזור כאתר תיירות.
גם באיטליה, באקספו שיערך ב - 2015 היה צורך להרחיב בגדול את מרכז התערוכות של מילנו ואת דרכי הגישה אליו ולא במקרה נבחרה העיר לארח את התערוכה.
ב - 2017 האקספו הקטן יתקיים בעיר אסטנה שבקזחסטן, משום רצון המדינה להפכה לעיר תיירות משגשגת באזור.
ולמה נזקקנו לפרק הזה בהיסטוריה של התערוכות העולמיות?
כי בסוף נובמבר 2013 החליט הארגון האמון על התערוכות העולמיות, שאקספו 2020 יערך בדובאי. רוב מוחץ של המדינות החברות בארגון 116 מול 47 הצביע בעד דובאי כשמולה עמדה העיר יקתרינבורג שברוסיה. מועמדות אחרות שנפסלו בשלב הסופי, הן איזמיר וסאו פאולו
הארגון הרחיק לכת ולראשונה, בהחלטה תקדימית, קבע שהאקספו יתקיים שם מאוקטובר עד אפריל, בגלל החום הכבד השורר שם בקיץ.
ומי שאומר שההחלטות בארגון אינן פוליטיות, חייב לתת תשובה לשתי שאלות:
1. מדוע איזמיר שבטורקיה נפסלה פעם שנייה ברציפות
2. מדוע מדינה כמו איחוד האמירויות שהכניסה אליה לא אפשרית לישראל, נבחרה לארח את האקספו העולמי הראשון במזרח התיכון
וזה מזכיר לי שלפני מספר שנים, קבוצת סטודנטים לאדריכלות תיכננה פרויקט לאירוח האקספו העולמי ב.....תל אביב.
האם הארגון העולמי היה בוחר בתל אביב כאשר מדינות ערב מנועות מלהשתתף?
יצחק שלו
עורך