הקרב על הפטנט הקרוי "תערוכות וירידים"
בקרב תעשיית התערוכות בעולם יש ויכוח בשאלה " היכן ומתי הכל החל". באירופה, מתעקשים שזה התחיל שם בערים השוכנות לאורך נהרות, שהרי המסחר התפתח סביב דרכים ואמצעי תעבורה שהיו נהוגים פעם. זה אכן נכון, אם מדברים על ירידים במאות השנים האחרונות.
לפני מספר שנים נערך מחקר מקיף בנושא מטעם הארגון העולמי לתערוכות וירידים UFI. מומחים שלחו "נתונים ועובדות" והנטיה היתה להסכים כי הכל התחיל בגרמניה בלייפציג בשנת 1165. זהו היריד שמקובל לחשוב כי הניח את היסוד לירידים ה"תעשייתיים" ושימש מודל ליריד השני שהוקם בפרנקפורט בשנת 1240.
לאחריו נפתח בשנת 1569 בנירנברג היריד התעשייתי הראשון בעת החדשה ובעקבותיו הוקמו מרכזי תערוכות גם בפריז (1683) ובלונדון ( 1761).
אולם, בראי ההיסטוריה, ההתחלה האמיתית של מה שקרוי "יריד", היתה כאן, קרוב לבית, במזרח התיכון.היריד הראשון מוזכר בספר יחזקאל.
שם, לפי המקורות התקיים יריד בעיר צור בהשתתפות כתריסר עמים מהאזור כמו מצרים, פרס, תרשיש, צידון, שניר, בשן, ישראל ויהודה....
עדות נוספת המופיעה במקורות תלמודיים, מספרת על "יריד בוטנה" (בית אילנים/ממרא סמוך לחברון) שהוקם על ידי הורדוס במתחם מוגדר בגודל של 3,200 מ"ר ומסביבו חומה ובו התקיימו, דרך קבע ירידים. זו העדות הראשונה על קיומו של "מרכז ירידים" כפי שאנחנו מכירים היום.
נמצאו במקום מטבעות המעידים כי המבקרים בירידים הגיעו ממדינות כמו סוריה, אסיה הקטנה, מצרים, יוון, איטליה ואף ממדינות רחוקות כמו ספרד וצרפת.
במקורותינו מוזכרים עוד ירידים במקומות כמו עזה (יריד לסחר עבדים), חמת גדר (סחר עם ה"צפון"), אשקלון, עכו, בית גוברין ובית שאן.
ניתן להבחין בקלות כי כמו באירופה , שנים רבות מאוחר יותר, גם באזורנו, מרכזי ירידים הוקמו לאורך צמתי דרכים, נמלי ים ונהרות.
כאז, כן היום, הדאגה הראשונה של מארגני התערוכות היא להבטיח גישה נוחה למציגים ומבקרים אל מרכזי הירידים.
אגב, כל הסיפור לעיל, נשלח על ידי החתום מטה ל -UFI ופורסם כהוכחה הניצחת לכך ש...הכל החל כאן, ומכאן נפוץ לעולם.
אם הכל היה מתרחש עכשיו, אין ספק שמהסטארט אפ הזה מישהו היה עושה אקזיט יפה...
יצחק שלו