מאז ומתמיד, אנחנו מתיחסים אל עצמנו, היהודים, כאל מרכז העולם. בצדק, או לא, לא משנה. בתעשיית התערוכות כאשר מארגן מחליט על מועד קיום התערוכה שלו, הוא בודק כמובן, האם במועד התערוכה שלו מתקיימות עוד תערוכות בנושא, שיכולות להתחרות בתערוכה שלו.
למה הכוונה בתחרות? שמציגים יתלבטו באיזו תערוכה להציג, שהרי אחרי הכל, מדובר על תחרות על כיסו של המציג.
ויש עוד בדיקה שמחזירה אותנו לפתיח בענין היהודים. על המארגן לבדוק האם התערוכה אינה נופלת על חגים של יהודים ודתות אחרות, משום שזה עלול להשפיע על המבקרים בתערוכה.
ובסה"כ, תערוכות מאורגנות עבור המבקרים. מנסיון אישי, אפשר לספר, שלפני שנים, בתערוכת התכשיטים של לונדון, לא הביאו בחשבון שביום כיפור, יהודים, לא רק מאנגליה, "יתקשו" לבקר בתערוכה. מדובר בכמעט יומיים, מתוך שלושה ימי תערוכה. ערב החג והחג עצמו. יש להדגיש שבתחום התכשיטים, התעשייה נשלטת על ידי יהודים.
התערוכה נכשלה. המארגנים הפנימו ומאז, התערוכה מתחשבת במועדים המשתנים של יום כיפור.
מסתבר שמה שהאנגלים, מתחום התכשיטים הבינו, לא חילחל אל הגרמנים והתערוכה החשובה בעולם לדברים לתינוקות ולילדים בקלן תתקיים ב - 2019 ביום כיפור.....
בתערוכה לרפואת שיניים שהתקיימה בבירמינגהם לפני חודש, המארגנים לא התחשבו בכך שרבים מאד מבין רופאי השיניים באנגליה הם ממוצא הודי וקבעו את מועדה, באמצע חג הינדי חשוב. לפי עדות של כמה ישראלים שביקרו בתערוכה, היה די עצוב במעברים.
כולנו אוהבים לבקר בתערוכות בחו"ל בעת חגים, כדי לא להפסיד ימי עבודה, אבל כאשר מדובר בחגים דתיים ולא משנה באיזו דת, לא כדאי למארגנים להמר.
קריאה מחכימה
יצחק שלו
עורך