תעשיית התערוכות של סין התבגרה, אחרי שנים לא רבות של חיפושי דרך. היו אלה הגרמנים שהניחו את היסוד לתעשיית התערוכות המודרנית בסין, כאשר גילו את הפוטנציאל של המדינה כשוק שמחפש ידע ואמצעים לייצור. הם החלו לייצא מותגי תערוכות לסין, כאשר רוב המציגים היו יצרנים מאירופה שחיפשו מפעלים בסין שירכשו מהם ציוד וטכנולוגיה.
כחלק אינטגרלי ממאמצי יצירת שוק תערוכות בסין, הגרמנים אף יזמו והקימו מרכזי תערוכות בסין. הבולט מביניהם הוא המרכז הענק בפודונג שבשנחאי.
העדות לכך שזו היתה אסטרטגיה של הממשלה הגרמנית, היא שמרכזי תערוכות בגרמניה שבלשון המעטה לא אהבו אלו את אלו, שיתפו פעולה בהקמת המרכזים.
ירידים כמו הנובר, מינכן ודיסלדורף הקימו חברה משותפת שתקים ותנהל את המרכז המדובר בשנחאי.
האיתות של ממשלת סין, שמדובר על תקופת חונכות בלבד, התבטא במדיניות לפיה חייב להיות לגוף הזר שותף מקומי שיהיה מעורב בהקמה ובנהול של המיזמים המשותפים. זה הוכיח עצמו כאשר התחלנו לראות יזמים סינים שהקימו מרכזי תערוכות לתפארת בערים מרכזיות במדינה.
בעוד זמן קצר יפתח בשנחאי, בסמיכות לשדה התעופה הונגשאו, המרכז הגדול בסין וכנראה גם הגדול בעולם. ההשקעה סינית, היזמים סינים והביצוע סיני.
אחרי הגרמנים החלו גם החברות הרב לאומיות לארגון תערוכות לחדור בהדרגה לסין. בהתחלה הן ריכזו את מאמציהן בהונג קונג, בין השאר משום הקלות היחסית בתקשורת באנגלית עם המקומיים.
כאמור, רוב התערוכות עד כה כוונו כדי לספק לסינים ידע וטכנולוגיות. היום, לאחר שסין כבשה את מקומה כמדינת הסחר הגדולה בעולם, מתחילים להתגלות סימנים לכך, שיחד עם השינויים החברתיים העוברים על סין, גם התערוכות הולכות ומשנות אופיין.
אפילו בסין אי אפשר להפריד בין כלכלה לסוציולוגיה. מדיניות הממשלה לעודד מעבר מכפרים לערים, שינתה בהדרגה את המרקם החברתי של הערים הגדולות. מעמד ביניים הלך וצמח והיום הוא הגורם הדומיננטי בכלכלה הסינית.
מעמד זה מאופיין בכמות הכסף שברשותו ובחיפוש הכמעט אובססיבי אחרי מוצרים ומותגים מערביים.
בעטייה של התנהלות המעמד הבינוני, גברה והלכה גם הדרישה לקיים בסין תערוכות של מוצרי צריכה מהמערב. כבר לא כל כך אספקת ידע וטכנולגיה מהמערב, אלא מוצרים.
נראה שזו תחילתו של מעבר משוק של מוכרים לשוק של קונים וסביר שנראה בעתיד תערוכות שיתאימו עצמן למבנה החדש של הכלכלה הסינית.
דוגמת סנונית לכך, היא התערוכה הראשונה למוצרי יבוא במרכז התערוכות הענק של גואנגז'ו, שרבים בארץ ובעולם מכירים אותו בשל ארבע התערוכות השנתיות למוצרי יצוא made in china
הנה כי כן, אנחנו עדים לתחילתו של מהפך ועל זה שר שמוליק קראוס המנוח:
"מזרח ומערב. הארץ היא כוכב. השיר תמיד שומר על קצב. לכל דבר יש עת... איך שגלגל מסתובב לו"
יצחק שלו
עורך